четвъртък, 7 април 2011 г.

Как да приготвим сварен картоф (в края на октомври)

По монолога на Йожен Йонеско " Как да приготвим твърдо сварено яйце" *


Това е картоф ( засаден и отгледан в лично стопанство в Банкя ). Казват, че картофът е картофест, защото има формата на картоф. Характерно е, че неговата картофеност е напълно естествена. Можем да кажем, без да рискуваме много да сбъркаме, че картофеността на картофа освен в редки изключения, толкова редки, че не могат дори да се цитират, е негов унаследен белег ( вижда се на всички снимки и картинки на този вид )

Някои смятат, че името на картофа произхожда от името на архитектурния орнамент във форма на картоф, който украсява един корниз или дорийски капител, който бива: картоф, необкръжен с листа, и картоф, обкръжен с листа (същите орнаменти има по колоните на спортната зала и заради това вече я наричаме галено Катофената на Баце )

Картофът може да се разрежете на две по посока на дължината, като използувате нож. Слагате сол и разтопено масло или олио по желание. Може също така да го нарежете по ширина на по-малки парченца и да го сложите в салатата. Свареният картоф може да се яде и без да се нарязва на резенчета. В такъв случай го доближавате с ръка до устата си без посредничеството на вилица и го хрускате като ябълка, след като сте забили в него резците и кучешките си зъби, за да отхапете това, което наричаме хапка (от “хапя”), после отхапвате втора и трета хапка. Обикновено 3 до 6 хапки са достатъчни за пълното му консумиране.
Евентуално картофът може да се яде без сол, без масло и без олио ( щото стана два пъти по-скъпо от това в Амстердам ).

Ако искаме да получим два или три сварени картофа, съвсем естествено е да увеличим дозата два или три пъти. Това не оказва влияние върху времетраенето на варенето, при условие, че варим картофите заедно. Ако искате да кипнете някаква течност или да сварите хранителен продукт (телешко варено, пюре от грах или агнешко, за което изпълнявайки правителствените инструкции по Гергьовден сте се комбинирали със съседите ), лесно можете да установите, че времетраенето на варенето варира според количеството или гъстотата на храните, подложени на действието на огъня.

Ако въпреки всички предпазни мерки картофът е развален, хвърлете го. Разваленият картоф се познава по миризмата, предизвикваща гадене... В такъв случай можете да направите оплакване или направо до продавача, или в Агенцията за контрол и безопасност на храните ( там ви чака Миро Стандарта ), чиито адреси се намират в телефонните указатели, които ще откриете у всеки телефонен абонат или в кафенетата и пощенските клонове (ако ги няма там ще ги намерите в  избирателните секции, които ще отворят в края на октомври във всички градове и села )

Картофът е питателна и здрава храна. И все пак в известни случаи той се забранява или поне не се препоръчва. Придържайте се към съветите на лекуващия лекар.
  * http://myivoblog.blogspot.com/2007/07/blog-post_14.html